Beide recepten meer dan genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht (bij ons blijft er meestal over voor een lunch de volgende dag).

Groene pesto

Als je in de supermarkt verse groene pesto koopt dan gebruiken ze meestal goedkope alternatieven voor Parmazaan (Goudse kaas) en pijnboombitten (cashewnoten), Dat kan ook prima als je een goedkopere variant wil hebben want helaas zijn Parmezaan en pijnboompitten duur.

  • basilicumplantje (de blaadjes)
  • handje pijnboompitten (+ nog wat extra om eroverheen te strooien)
  • Parmezaanse kaas (60 gram + nog wat extra om eroverheen te raspen)
  • 1-2 tenen knoflook
  • Extra vierge olijfolie
  • Pasta naar keuze (spaghetti of penne is meest gebruikelijk)

Het basilicumplantje moet je bijna helemaal kaalplukken, je hebt dan iets van 4 handjes. Maar laat er wel wat blaadjes aan zitten zodat als je hem dan op de vensterbank verzorgt je weer nieuwe blaadjes krijgt (eigenlijk moet je dan ook voeding toevoegen want de aarde van die plantjes is altijd uitgeput op het moment dat je ze koopt). 

Alle ingrediënten behalve de olijfolie mixen in de keukenmachine/ met een staafmixer. Vervolgens olijfolie erbij gieten en roeren tot hij de gewenste textuur heeft.

Kook de pasta al dente. Giet af en leg wat pasta op een bord. Schep er wat pesto op en garneer met extra geraspte kaas, pijnboompitjes en basilicumblaadjes.

Rode pesto

Is misschien nog wel lekkerder dan de groene. Het verschil zit hem erin dat je minder basilicum (1 handje) gebruikt en in plaats daarvan gegrilde rode paprike en zongedroogde tomaatjes.

  • idem als hierboven maar 75% minder basilicum (1 handje dus)
  • 2 gegrilde paprikas (uit zo'n pot)
  • 150 gram zongedroogde tomaatjes