Zelf een krachtige kippensoep (bouillon) maken is geweldig in de winter. Het mooie van dit recept is dat je met de groente ook nog een geweldge salade kan maken . Eigenlijk is dit een recept voor Poolse rosół maar dat is gewoon heldere kippensoep maar dan wel eentje met superkrachten volgens de Polen. Uiteindelijk is het een  krachtige bouillon die ook als basis voor bijboorbeeld ramen kan dienen.

Je hebt wel een half dagje nodig om dit te laten trekken, dan kan je er wel de rest van de week van eten (of als basis voor andere dingen gebruiken), zeker als je ook de bonussalade maakt!

Ingredienten voor de soep:

  • Paar kippenbouten (of karkas van hele kip)
  • Stuk rundvlees met bot (schenkel ofzo als er maar bot aanzit)
  • 4-5 winterpenen (of 3 als ze heel dik zijn)
  • 1 prei
  • Paar stronken bleekselderij (of als je het kan krijgen peterseliewortel)
  • 1/2 knolselderij
  • 2 gele uien
  • Optioneel: pastinaak (als in seizoen)
  • Paar bladeren groene kool (savoiekool)
  • 6-7 Pimentkorrels (van die korrels, in het Engels heet dit Allspice)
  • 2-3 Laurierblaadjes
  • Groentebouillonblokjes (of maggi)
  • Zout en peper
  • Peterselie (voor garnering in de soep)
  • Vermicelli (of spaghetti in stukjes knippen)

Voor de bonussalade:

  • De wortel en knolselderij uit de soep (niet weggooien dus!)
  • Mayonaise
  • 4 eieren (hardgekookt)
  • paar augurken
  • peper/zout
  • peterselie
  • (optioneel) aardappel (gekookt, vastkokend)
  • (optioneel) doperwten (gekookt, uit vriezer)

Alle groente in grote stukken laten. Dus de wortel en knolselderij in zijn geheel (wel geschild) etc. en allemaal in een GROTE pan (~9 liter) leggen met water dat alles onder staat. Op medium vuur zetten maar het mag net niet koken, het geheel moet 2 uur pruttelen op laag vuur.

Kook ondertussen een pannetje met wat vermicelli gaar, giet af met koud water en laat afkoelen.

Als de soep klaar is haal je de kip eruit, laat afkoelen.

Haal er ook een wortel uit, afkoelen en snij in plakjes.

Haal de overige groente eruit (want het is een heldere soep). Doe de knolselderij en de wortelen apart straks voor de salade. De rest kan je niet meer gebruiken.

Je hebt nu een pan met als het goed is alleen bouillon en stukjes groente/vlees. Zeef eerst de stukjes eruit en breng dan op smaak met peper/zout of nog een groentebouillon. Proeven, als je hem flauw vind dan heb je waarschijnlijk te weinig zout/maggi.

Pak een soepkom en doe er wat koude vermicelli in en wat plakjes wortel + wat kippevlees dat je uit de kip plukt die je apart had gezet (zonder het vel). Giet de hete soep erover plus wat peterselie om te garneren en serveer meteen.

De kip, wat wortel en vermicelli kan je in de koelkast bewaren en iedere keer vers pakken bij opdienen.

Bonus: Groentesalade van de groente uit de soep

Dit is een geweldige groentesalade. Het lijkt een beetje op huzarensalade maar is veel lekkerder en heel makkelijk. In het Pools heet deze "Salatka Jarzynowa".

Kook de eieren hard en laat afkoelen.

Snij de knolselderij, wortel en een paar augurken in kleine blokjes (0,5 cm max).

Snij ook de eieren in zulke kleine blokjes (het valt wat uit elkaar maakt niet uit)

Als je ook nog een gekookte aardappel (liefst vastkokend, afgekoeld in blokjes) en wat erwten (gekookt uit de diepvries) toevallig hebt is het ook lekker om die er doorheen te doen, maar zonder is het minstens zo lekker.

Gooi alles bij elkaar met een paar flinke eetlepels mayo en een flinke hand fijngehakte peterselie.

Breng op smaak met peper en zout (er moet wel wat zout bij)

Bonus Bonus! tomatensoep

M'n ouders maken hier soms lichte tomatensoep van door er een blikje tomatenpurree doorheen te doen en dan dan wat room op je bord. Ook lekker!