Na dit wil je nooit meer andere spiesjes en bovendien maak je zwaar indruk op je gasten omdat het door het "lakken" allemaal heel professioneel uitziet, alsof je een soort BBQ samurai bent. We hebben deze onthouden na onze Japan reis en is nu vaste prik geworden. Het geheim zit hem erin dat je de "lak" van tevoren maakt en tijdens het bakken op de BBQ continu aanbrengt. De kip is vantevoren dus niet gemarineerd! 

Voor 12 flinke spiezen.

  • kilo kipdijfilet 

  • bosje lenteui

Voor de lak:

  • 240 ml mirin (zoete rijstwijn) - ongeveer 16 eetlepels

  • 120 ml sake of chinese wijn of anders witte wijn - ongeveer 8 eetlepels

  • 240 ml zoute sojasaus - ongeveer - 16 eetlepels

  • 2 el basterdsuiker

Overig:

  • 1 tl witte sesamzaad (garnering, optioneel tot nu ben ik hem steeds vergeten omdat iedereen honger had ;)
  • zout

  • kwastje

  • houten of metalen spiezen (12)

  • Yakitori saus erbij op tafel optioneel

  • Een BBQ!

Bereidingswijze:

Maak van tevoren de lak, deze kan je rustig laten afkoelen en zelfs de dag ervoor maken als je wil.

Doe alle ingredienten voor de lak in een (steel) pannetje en kook het op middelhoog vuur in. Beetje blijven roeren. Op een gegevent moment gaat het een beetje schuimen, dan weet je dat je er bijna bent. De lak moet als saus zo dik worden maar dan wat kleveriger. Dat komt vanzelf goed door de suikers. Let op hij wordt nog dikker als hij afkoelt dus wees niet bang bij het inkoken dat hij te dun is. 

Als je het proeft smaakt het best zout/zout (zout overeerst) en best heftig maar maak je geen zorgen. Dit magisch mengsel gaat straks zijn werk doen.

Zet apart en laat afkoelen.

Snij de kip in blokjes voor op de spies en bestrooi ze met zout. 

Snij van de bosui van elke bosui alleen het laatste stuk in stukjes van 3 cm. Dus het stevige stuk bij de wortel. Zo kun je van elke bosui 3 "stronkjes" snijden ongeveer (daarna wordt de bosui te dun).

Rijg de kip en de bosui aan de spiezen. Uiteindelijk heb je dan als je een heel bosje lenteui hebt genoeg van die stronkjes om op elke spies 3 stukjes tussen de kip te doen (zie foto).

Nu kan je de boel apart zetten totdat je gaat bakken. 

Bak de spiesjes op een hete bbq in ongeveer 10-15 minuten gaar en lak ze continu tijdens het bakken. Dus blijven draaien zodat ze aan alle kanten besmeerd worden. Dat vergt wat handigheid, een bbq-handschoen (heb ik niet bestaat wel schijnbaar) of aluminium om de stokeinden helpt. Na een tijdje zal je zien dat ze er goddelijk uit beginnen te zien. 

Serveer op een schaal met wat sesamzaadjes er overheen gestrooid en eventueel nog wat van de bosui als garnering en zorg dat je zelf ook een spiesje bemachtigd want ze gaan allemaal best snel.